Pokles cen v Saúdské Arábii: možná krize skončila

Podle zpráv byly ceny domů v Saúdské Arábii nejhorší na celém světě až do září. Index nemovitostí se ve skutečnosti snížil o 6%. Jaká je současná situace v Saúdské Arábii?

Zde jsou údaje za předchozí rok:
• Ceny rezidenčních oblastí v roce 2018 klesly o 6,3%.
• Ceny bytů klesly o 3,5%
• Ceny vil klesly o 4,7%
• V roce 2018 se index domácích nemovitostí snížil o 0,7%

Obecně tedy hovoříme o nepřiměřeném kolapsu, ale přesto jej nelze podceňovat. Věříme, že tato okolnost existuje a stále existuje od roku 2016. Proč můžeme mluvit o pomalém zotavení?

Pokles cen by mohl skončit, protože došlo k pomalému oživení. Zejména v prvních zářijových týdnech se ceny bytů zvýšily o 0,5%. (pokud se přizpůsobí inflaci, nazývá se 1,3%). V hlavním městě Saúdské Arábie, Rijádu, se ceny bytů v posledních třech měsících nezměnily. I v luxusním segmentu se mluví o mírném nárůstu.

Kdo ale povzbudil investice do nemovitostí? A především proč?
V posledních letech strávili Saudové své „petrodoláře“ s opatrností a vraceli se ze zkušeností 80. let. Přitom se rozhodli zvolit si vhodný trh, který by pravděpodobně časem přinesl: nemovitostní.

Dále je třeba zdůraznit, že po recesi v 90. letech byl v roce 2009 schválen zákon o zahraničních investicích. Tato iniciativa umožnila a umožňuje ne-Saudům vlastnit soukromé bydliště za předpokladu, že získali licenci od ministerstva vnitra. Aby se však zabránilo jakékoli formě spekulací, je nutné, aby pět let uplynulo před prodejem nemovitosti. Jediným limitem je zákaz nákupu nemovitostí ve svatých městech Mekka a Medina. (V těchto případech jsou nájemní smlouvy možné, ale nesmí překročit dva roky).

Je proto snadné pochopit, jak se v posledních letech zvýšil zájem o arabské nemovitosti, a to i vzhledem k pohodlí při koupi nemovitosti i pro cizince.
Poté, co jsme si všimli, že žádost o koupi nemovitosti se uskutečnila nepřetržitým a konstantním způsobem, je snadné pochopit, jak na straně nabídky bylo správné zvyšovat ceny. Trochu zlepšit místní ekonomiku, trochu přiřadit větší hodnotu aktivu, které získává stále větší zájem.

Přestože by ekonomika měla trpět fyziologickým zpomalením, zdá se, že výnosy pocházející z nemovitostí jsou více než pozitivní.
Poptávka a nabídka jsou tedy na stejné úrovni as náležitými preventivními opatřeními doprovázenými správnými místními politikami pravděpodobně dojde k obecné produktivní a vyvážené situaci.

Související příspěvky

Vyhledávání v programu Realigro

 

    účet Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Preference

      Pro lepší využití stránek Realigro si nastavte své preference ohledně jazyka, měny, čtverečních metrů nebo čtverečních stop.

      Set se Nezobrazovat znovu
    BB