Holandský trh s nemovitostmi by mohl zchladnout: to je důvod, proč!

Jeden z nejvyspělejších zemí na světě, otevřený a s jedním z nejsilnějších HDP v absolutním vyjádření, zdá se, že Nizozemsko má na trhu s nemovitostmi určité potíže. Rodina Van Gogha žije v jedné z jeho nejznámějších obrazů: hvězdné noci, bez formy a především matoucí.

Po několika měsících přehřátí se zdá, že nemovitost v Nizozemsku je zmrzlá, spánkovávaná ledovým větrem krize. Podle statistických údajů ceny stále stoupají a riskují, že dosáhnou historického stropu. Ale problém je jiný. Souběžně s tímto nárůstem byly zjištěny některé velmi vážné poklesy poptávky. V této zemi se kupuje méně a méně domů. Stačí, když říkáme, že v posledním čtvrtletí loňského roku bylo přibližně 8% domácností prodáno méně než v roce 2017 (za skutečně přehnané ceny).

V některých oblastech, stejně jako v hlavním městě Amsterdam, byl počet nákupních a prodejních smluv téměř zrušen. Ve skutečnosti je mnoho investorů těch, kteří tuto situaci nuceni tak nepohodlnou, preferují podepsání nájemní smlouvy.
Stále více lidí není schopno nést tyto náklady a rozhodnout se pro alternativní řešení. Abychom tuto situaci komplikovali, dochází také v roce 2019 k výstavbě asi 80 000 nových domů, což pravděpodobně nebude okamžitě prodáno. Vlastnosti zůstaly na trhu přibližně 25 dní v roce 2017 a v období 20 let v roce 2018. Dnes však nemovitost zůstává na trhu s nemovitostmi déle než měsíc, někdy bez zvláštního zájmu na straně poptávky.

Pokud jde o segmentaci investorů, místní kupující jsou stále méně. Možná je to jediný pozitivní prvek pro nizozemské hospodářství, protože přínos zahraničního kapitálu, zejména bohatých občanů, způsobuje rozsáhlejší otevření na mezinárodní trh.
Jednou z mála silných stránek této země je dáno silným a solidním hospodářstvím a velkou citlivostí k udržitelnosti i v oblasti nemovitostí.

Opakovaně jsme našli Holandsko v horní části "zelených a chytrých" tabulek. Například rozmach v drobných domech se zakořenil v této zemi, která se podařilo spojit koncept malých domů s koncepcí funkčnosti ve vztahu k ochraně životního prostředí.
Pravděpodobně tak dramatická situace, kdyby k němu došlo v jiném národě, způsobila mnohem kritičtější a nevratnější škody. I za těchto okolností se Nizozemsko podaří žonglovat dobře díky skutečně záviděníhodnému vládnímu, hospodářskému a sociálnímu systému.

Proto se očekává, že po několika měsících může Nizozemsko získat titul ekonomické moci a překonat tuto kritickou a znepokojivou fázi.

Související příspěvky

Vyhledávání v programu Realigro

 

    účet Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Preference

      Pro lepší využití stránek Realigro si nastavte své preference ohledně jazyka, měny, čtverečních metrů nebo čtverečních stop.

      Set se Nezobrazovat znovu
    BB