Nemovitosti stabilní, ale stále velmi slabé: zvláštní případ Ukrajiny

Na Ukrajině se zdá, že ceny bydlení se konečně stabilizovaly. Ekonomika vykazuje známky oživení a obecně je trh rozhodně více prosperující než obvykle. I přes všechno však zůstává velmi důležitá otázka trhu, který je ve srovnání s evropským průměrem stále velmi slabý.

Ceny bytů ve srovnání s minulým čtvrtletím loňského roku klesly o 4%. Ve skutečnosti, asi 1,131 dolarů za metr čtvereční je nutné k nákupu nemovitosti. Dokonce i ceny nově postavených bytů zaznamenaly skutečný kolaps, a to přesně v 61% ve srovnání s vrcholem, který byl identifikován a dotčen již v roce 2008, kde prahová hodnota činila 2,640 dolarů za metr čtvereční.

Tato devalvace byla způsobena předešlými roky, kdy se Ukrajina stala protagonistou různých obtížných situací, spojených především s fází administrativní a vládní nestability.

To však neodradilo investory, kteří se zdají být rozhodně optimističtí, i když byly hlášeny ekonomické kontrakty až do výše 10 procentních bodů.

Od roku 2017 jsou nemovitosti o rozměrech větších než 60 m2 pro byty a 120 m2. pro domy byly vystaveny reálné daňové sazbě ve výši až 1,5% z minimálního měsíčního platu za každou metr čtvereční. Nicméně z předchozí maximální sazby 3%. Snížení je způsobeno silným dopadem vyvolaným zvýšením minimálních mezd z 1 378 UAH na 3 200 UAH na začátku roku 2019.

Proto bude za další 1 m2, bude majitel nemovitosti povinen zaplatit maximální roční daň asi 48 UAH, ve srovnání s očekáváním v roce 2016 41,34 UAH.


Pokud jde o přístup cizinců na ukrajinském realitním trhu, neexistují žádná zvláštní omezení, pokud jde o nákupní a prodejní transakce.
Většina z nich jsou v amerických dolarech, zatímco hlavní prodeje jsou uvedeny v hřivny, ukrajinské národní měně.

Uklidňující prvek je dán vysokým výnosem budov, zejména v hlavním městě. Hovoříme o rozsahu hodnot od 7,50% do 10%. Průměrná cena za metr je 2 930 eur za metr čtvereční.
A zákon o nájmu? Je to určitě ve prospěch majitelů! Podívejme se proč!

majitel má možnost odstoupit od nájemní smlouvy bez předchozího upozornění a bez odvolání k soudu, pokud nájemce nezaplatil nájemné po dobu tří po sobě následujících měsíců. Zvýšení nájemného lze navíc volně sjednávat. Strany mohou uzavřít smlouvu, v níž zdůrazní postupy pro pravidelné zvyšování nájemného, které budou následně realizovány (například na základě inflace).

Co na to říct, i přes situaci je opravdu pestrá, zdá se, že na Ukrajině pohodlí není chybí, a to jak na straně poptávky, ale také na straně nabídky. Jistě doufáme v lepší časy, aby se tato země mohla zvednout na vrchol bez obav všech konkurentů!

Vyhledávání v programu Realigro

 

    účet Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Preference

      Pro lepší využití stránek Realigro si nastavte své preference ohledně jazyka, měny, čtverečních metrů nebo čtverečních stop.

      Set se Nezobrazovat znovu
    BB