Maroko a návratnost nemovitostí: slibné oživení

Na rozdíl od mnoha arabských zemí, často trápených vnitřními válkami, má Maroko značnou politickou stabilitu. Velmi rychlý hospodářský růst, pokles nezaměstnanosti a četné programy zaměřené na zlepšení obytných oblastí, zejména ve prospěch méně bohatých sociálních tříd, jsou jen některé z prvků, které představují silné stránky Maroka.

Pomalá demokratizace a otevření směrem k cizím zemím přinesly této zemi opravdu zajímavé výhody. Především sektor nemovitostí.

Jak na straně nabídky, tak na straně poptávky je dobře vyvážené z hlediska vzájemných zájmů a stability na trhu s cihlami. Výnosy pro majitele budovy jsou uspokojivé iv dlouhodobém horizontu, zatímco pro potenciální investory nabízí marocký trh řešení úzce spjatá s uměleckým oborem a orientovaná na zelenou.

Nyní analyzujme ceny nemovitostí. Podle marocké centrální banky v roce 2018 vzrostl index na národní úrovni cen nemovitostí o 0,9%, pomalého a minimálního růstu ve srovnání s nulovým růstem v předchozím roce, a to o byty o 1,5% a historických vil 6%.

Na začátku roku, v roce 2019, byly v hlavních městech zaznamenány následující nárůsty a poklesy, a to o průměrné ceně budov.

Rabat + 3,7%
Casablanca + 1,5%
 Marrakech - 5,5%
 Tangier + 1,7%

Ceny pozemků se v roce 2018 celkově snížily o 2,4%, když v roce 2017 vzrostly o 1,8% a v roce 2016 o 6%.
Je dobré si uvědomit, že tyto hodnoty jsou naprosto odlišné od předchozí dekády, kdy prudký nárůst HDP nedokázal dosáhnout tak uspokojivých výsledků (v širším slova smyslu).

Obecně tedy můžeme říci, že návratnost marockého realitního trhu se ukázala být pozitivní, i když náklady spojené s transakcemi jsou opravdu vysoké.

Ale jaké jsou ceny nemovitostí v Maroku?

Co se týče takzvaného Riadu, typických domů marocké kultury, začíná od 2 400 dolarů za metr čtvereční. Riad 500 metrů čtverečních dosahuje více než 1 milion dolarů, oproti předchozím 1,5 milionu v posledních letech.
Tento propad cen zjevně stimuloval stranu poptávky, která přinesla tomuto teplému a fascinujícímu území v každém sektoru velkou část kapitálu, zejména zahraničních.

Velké obytné místnosti s výhledem na dlážděné nádvoří plné mozaik jsou základem těchto domů, které jsou zvláště zajímavé v Millennials, kteří si přejí, i když jen dočasně, žít skutečně jedinečnou marockou životní zkušeností.

Rychle rostoucí poptávka a „nabídka schopná ji uspokojit, jsou perfektní a vítěznou kombinací tohoto jedinečného a silného trhu. Jaké jsou prognózy na nadcházející měsíce?

Není snadné to vědět, ale můžeme doufat, že tato pozitivní vlna může pokračovat bez přerušení.

Vyhledávání v programu Realigro

 

    účet Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Preference

      Pro lepší využití stránek Realigro si nastavte své preference ohledně jazyka, měny, čtverečních metrů nebo čtverečních stop.

      Set se Nezobrazovat znovu
    BB