Nemovitosti v krizi: co se děje v Belgii

Ceny nemovitostí rostou, ale ekonomika klesá. Ne, bohužel se nejedná o reklamní slogan, ale je to tvrdá realita, kterou Belgie v současné době zažívá. Obává se, že tento stav je v plné realitní bublině. Udělejme krok zpět.

 V posledním čtvrtletí loňského roku se všeobecný index cen nemovitostí v Belgii dramaticky zvýšil o 3% po dalších předchozích zvýšeních, která činila přibližně 2,5 procentního bodu. Ceny bytů jsou v současné době nafouknuty o 4%, i když se snížila váha inflace.

Trh nemovitostí zůstává v Belgii stále živý. Zdá se, že počet transakcí s nemovitostmi ve skutečnosti nebyl v této situaci nijak ovlivněn. Ve skutečnosti byl zaznamenán meziroční nárůst o 3,7% a počet povolení k bydlení dosáhl 35% (cca 48 000 žádostí o bytovou výstavbu).
Poté, co belgické hospodářství vyšlo z období recese, které se zdálo skončit, byl trh s nemovitostmi v Bruselu nucen oživit ceny, ale ne moc, protože národní hospodářství samo o sobě zaručovalo známky rychlého oživení.

Ale to tak nebylo. Je třeba připomenout, že Belgie je rozdělena na čtyři regiony, administrativně nezávislé, což je důvod, proč navzdory malým rozměrům, které tento stát charakterizují, není snadné fungovat jednotnou cestou koordinační linie na tomto území.
Zejména v bruselském regionu se ceny každoročně zvýšily o 4%;
ve vlámském Flandrech 5,08%;
ve Valonsku o 3%.

Mnozí říkají, že některé oblasti jsou v současné době přeceňovány, ale víme, že tato fáze bude (doufejme) pouze dočasná a přípravná pro pevnější a silnější návrat tohoto národa na ekonomické úrovni.
Na druhé straně se nezdá, že by se aktivity v oblasti bytové výstavby zastavily.

Podrobněji bylo zjištěno, že ve vlámském regionu byl boom v povoleních k pobytu o 50% více než v předchozím roce, v hlavním městě o 20% a valonském regionu o 10%. Zvyšuje se také poptávka po bydlení, která je upřednostňována před nájemními smlouvami, neboť samotné domy jsou modernizovány a inteligentnější než v předchozích letech (platný důvod investovat!).
Pozitivním prvkem je velmi nízká míra hypotečních úvěrů, která podporuje potenciální investory, aby neopouštěli belgický trh s nemovitostmi.

Co se dá říci, doufáme, že tato bublina, přestože nevytvářela zvláštní problémy pro trh s nemovitostmi, by mohla ještě vybuchnout a uhasit negativní důsledky, které s sebou přináší, umožnit tomuto národu návrat na trať a vyniknout, jak tomu bylo v minulosti. mezinárodní ekonomiku.

Související příspěvky

Vyhledávání v programu Realigro

 

    účet Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Preference

      Pro lepší využití stránek Realigro si nastavte své preference ohledně jazyka, měny, čtverečních metrů nebo čtverečních stop.

      Set se Nezobrazovat znovu
    BB