Ceny příliš vysoké: německé nemovitosti ohrožené bublinou?

Termín „realitní bublina“ označuje stagnující situaci, tak vážnou, že není dovoleno okamžité řešení. Často k tomu dochází, když je trh s nemovitostmi nasycený, buď na straně poptávky, nebo na straně nabídky. V obou případech je to často komplikovaný problém. I přes evropský trh s nemovitostmi se nyní zdá, že se z krize plně zotavil, ale poznamenáváme, že to samé neplatí pro Německo.

Po deseti letech rozmachu ceny cihel exponenciálně rostou, natolik, že potenciální kupující jsou velmi znepokojeni. Bublina proto pravděpodobně praskne již v roce 2020 a problém spočívá v tom, že se zdá, že tento trend pokračuje beze změny.
Ale od kdy začal tento znepokojivý problém?

Jak uvádí hlavní statistika, problém byl patrný již ve třetím čtvrtletí loňského roku. Nejvýraznější nárůst byl zaznamenán v Hamburku. A odborníci předpovídají další nárůst pro tento rok.

Podívejme se však podrobně na analýzu této situace. Cena bytů v procentech se zvýšila o 8% a dosáhla 2 040 eur za metr čtvereční. A opravdu znepokojující je, že tato čísla se objevují již třetí rok po sobě.
Ale to není všechno. V ostatních metropolích, jako je Berlín, Mnichov, Kolín nad Rýnem a Frankfurt, práh dosáhl 9%. (Vždy, pokud jde o kondominia).

Nyní se zaměřme na domy. Prognózy opět oznamují rychlý nárůst o 7%. Měla by proto dosáhnout 2 600 eur za metr čtvereční. A pokud vás tyto hodnoty začnou znepokojovat, domnívejte se, že ve výše uvedených hlavních skutečnostech dosáhnou ceny 6 000 EUR za metr čtvereční. Přesně více než dvojnásobek německého průměru. Stačí říci, že ve východních federálních státech je možné koupit nemovitost za pouhých 1 500 eur za metr čtvereční.

Kromě toho je dalším zásadním problémem propastný rozdíl mezi cenami vztahujícími se k nájemním smlouvám a cenami kupních smluv. U nájemného ceny vzrostly o 3,6%, vždy s přihlédnutím k loňskému roku. Navzdory tomu příznivé hypotéky povzbuzovaly „cihlovou rasu“.

Obecně se cena nemovitostí od roku 2008 do roku 2018 zdvojnásobila. Jediným pozitivním prvkem byla skutečná regenerace méně obydlených oblastí. Ve skutečnosti, ten druhý, aby vstoupil do německé ekonomiky nemovitostí. Z 300 000 bytů vyšlo až o 75 000 dalších jednotek. V roce 2018 bylo potvrzeno přibližně 700 000 nových projektů, které budou provedeny během příštích pěti let.

Jak se tedy bude vyvíjet německý realitní trh? Praskne bublina bydlení? Zdá se však, že kolaps je blízko. To však neznamená, že neexistují žádná alternativní řešení, která by tento náhlý nárůst zvýšila.

Pro více informací o realitním trhu zůstaňte na našem portálu aktualizováni!

Související příspěvky

Vyhledávání v programu Realigro

 

    účet Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Preference

      Pro lepší využití stránek Realigro si nastavte své preference ohledně jazyka, měny, čtverečních metrů nebo čtverečních stop.

      Set se Nezobrazovat znovu
    BB