Trh Macao: kolaps

Jak dobře víme, situace, která devastuje různé národy psychicky i ekonomicky, se nerovná. Nelze skutečně říci, že jedna země je více či méně zasažena jinou. Kritičnost se počítá podle počtu úmrtí, infekcí a již vyčerpaného zdravotnického personálu. Tato krize je samozřejmě také silně zasažena odvětví nemovitostí. A jednou z oblastí, které této absurdní historické fázi velmi trpí, je oblast Macaa.
Abychom plně pochopili velikost zpětného rázu, pokusíme se provést podrobnou analýzu: pre a post Covid-19.

Předpokládáme, že trh s nemovitostmi v Macau byl ve srovnání s celorepublikovým průměrem v obtížích ještě před Coronavirem.
Abychom to potvrdili, analyzovali jsme situaci v roce 2019. V tomto období průměrná transakční cena (u bytových jednotek) klesla o 3%, na rozdíl od výrazného nárůstu v předchozím roce (+ 5%). Ale co se stalo před tímto kolapsem?

Trh s nemovitostmi v Macau však byl podporován četnými zásahy, rovněž infrastrukturní povahy, které zaručily zvýšení hodnoty stejných struktur (obytných i nebytových), které se na území vyskytují.
Mezi ně patří:
- výstavba tunelu Gongbei, jediné spojení mezi Zhuhai a mostem Hong Kong-Zhuhai-Macau
- tunel Shenzhen-Zhongshan, který sníží průměrnou dobu cestování mezi Shenzhen a Zhongshan z dvou hodin na méně než 30 minut.
- Projekt oblasti zálivu Guangdong-Hongkong-Macao s cílem zvýšit propojení, obchod a investice mezi těmito třemi regiony.

Důležité investice, které se však nezdají být dostatečné k oživení trhu v Macau.

Od ledna 2020 se skutečný trh s nemovitostmi v Macau značně oslabil.
Motivaci je třeba hledat v pocitu nejistoty investorů a zejména vývojářů. Ve skutečnosti si vyhrazují právo jednat, aby se zabránilo dalším škodám hospodářské povahy. Existuje také politické napětí. Klima mezi USA a Čínou nepatří mezi nejvíce uvolněné. A s pokračující epidemií se vše zdá být méně než zlepšení.

Poptávka klesá. Podívejme se však podrobně na chování nemovitostí v Macau. Čísla mluví jasně. Přestože neexistují údaje o výnosech z leasingových smluv, u sektoru rezidenčních prodejů se hovoří o 23% menších objemech. Hodnota samotných transakcí navíc klesla na 26%. Skutečná devalvace, která podle všeho značně znepokojuje celý realitní trh v Macau.

A konečně, nezapomeňte, že macauská ekonomika trpí přesně v hnacích odvětvích: cestovním ruchu a hazardních hrách. Ve skutečnosti vláda v únoru uvalila blokování na všechna kasina v této oblasti, což vedlo ke ztrátě přes 900 milionů dolarů.

Co můžeme říci, doufáme, že se situace zotaví a že se tato nádherná oblast vrátí do své dřívější slávy!

Související příspěvky

Vyhledávání v programu Realigro

 

    účet Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Preference

      Pro lepší využití stránek Realigro si nastavte své preference ohledně jazyka, měny, čtverečních metrů nebo čtverečních stop.

      Set se Nezobrazovat znovu
    BB