Evropa: rostoucí ceny, ale více pronajímá

Přestože je situace, kterou prožíváme, skutečně neobvyklá, je však nutné provést analýzu týkající se výkonnosti evropského trhu s nemovitostmi ve srovnání s loňským rokem. Je známo, že Coronavirus způsobil krizi zdraví a ekonomiku, aniž by nemovitost byla vůči této „nákazě“ imunní. V předchozích zprávách jsme informovali o obecné situaci různých evropských zemí, které v současné době čelí mnoha kritickým problémům. Dnes provedeme srovnání ve srovnání s Evropou v roce 2019, vždy na realitním trhu. Konečně se zaměří na evropskou zemi, která poprvé přijala velmi omezující bezpečnostní opatření: Itálie.

Takže, pokud jste připraveni, můžeme také otevřít náš sloup dnes!

Údaje Eurostatu (statistický úřad Evropské unie odpovědný za zveřejňování evropských statistik a ukazatelů kvality) se jeví jako jasné. Zatímco ceny nemovitostí ve většině evropských zemí rostou, mnohem výraznější je situace v nájemních smlouvách. Pokud jde o procentuální poměry, zdá se, že se tento poměr exponenciálně zvýšil. Zejména na poloostrově, který byl původně zasažen fenoménem Covid-19. Proto vstupujeme do analýzy Itálie v evropském kontextu. Ceny domů na poloostrově bývají pod evropským průměrem. Ve skutečnosti, pokud v mnoha členských zemích bylo + 4,3% a 4,7%, v Itálii to bylo -0,2% (ve srovnání se stejným obdobím loňského roku).

Pokud rozšíříme referenční časový rámec (s ohledem na období od roku 2007), největší evropský růst ovlivnil tyto země:

• Rakousko (+ 88,4%)
• Lucembursko (+ 84,8%)
• Švédsko (+ 80,6%)

Itálie se naproti tomu již v předchozím období vrátila do nižších zemí spolu s Řeckem (-35,6%), Rumunskem (-26,%) a Irskem (-16,9%). Kolaps zřejmě z různých důvodů, především ze světové hospodářské krize.

Pokud se ale zatím zaměříme na prodejní trh, dostaneme se nyní k jádru naší sekce. Trh s pronájmy ve skutečnosti zaznamenává diametrálně opačnou situaci.
Evropský růst byl vždy konstantní, navzdory nejkritičtějšímu období pro všechny, které má přesný rok: 2008. To, co nás fascinuje, je právě trend leasingové křivky. Výrazně vyšší než u domů na prodej.

Při srovnávání stejného současného období ve srovnání s historickým obdobím předchozích let je nutné poznamenat, že nájemné se zvýšilo ve 26 státech EU. Mezi nimi jsou zmíněny nejznámější:

Litva (+ 101%),
Česká republika (+ 79,3%)
Maďarsko (+ 70,8%)

A Itálie? Tato země také potvrzuje vzestupný trend, ale bohužel příliš slabá na to, aby mluvila o skutečném oživení. Průměr, který je příliš vzdálený od evropského, který však musí být analyzován také v historickém kontextu, který zažíváme.

Obecně se tedy zdá, že nájemné je v Evropě nejoblíbenější, ale ... jak se bude vše vyvíjet? Chcete-li odpovědět na tuto otázku, sledujte náš blog!

Související příspěvky

Vyhledávání v programu Realigro

 

    účet Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Preference

      Pro lepší využití stránek Realigro si nastavte své preference ohledně jazyka, měny, čtverečních metrů nebo čtverečních stop.

      Set se Nezobrazovat znovu
    BB